Methode: Wijzer door de tijd wijzerdoordetijd150

Noordhoff Uitgevers

Zoekopdracht suggesties bij hoofdstuk 4, les 2

Hieronder zullen per leerjaar/groep één of meerderde suggesties worden beschreven die een leerkracht kan gebruiken bij het inzetten van de Jouwzoekmachine.nl in een les. Het zijn slechts suggesties. Een leerkracht kan ervoor kiezen om een gegeven suggesties in te zetten of een suggesties zelf uit te breiden. In het eerste deel worden de aanwijzingen gegeven voor de leerkrachten. In het tweede deel staan voor de leerlingen de suggesties is opdrachtvorm.

Aanwijzingen voor de leerkracht

Tip Laat de leerlingen tijdens het zoeken en gebruik van de zoekmachine werken in tweetallen.

Let op Soms moeten de leerlingen iets verder zoeken dan de resultaten op eerste pagina. Leer ze kijken naar de titel van het resultaat en het webadres en laat de leerlingen de korte stukjes tekst lezen. Op die manier filteren de leerlingen al bij het zoeken naar de juiste informatie.


Groep 5

Les 2. Kooplieden en schilders

  • Laat de leerlingen meer informatie opzoeken over Rembrandt van Rijn. Waar woonde hij? Hoe heet zijn bekendste schilderij?

 


Groep 6

Les 2. Jacob ontwerpt een kasteel

  • Niet alle kastelen in Nederland staan nog overeind. Vertel de leerlingen dat Het Muiderslot een Middeleeuws kasteel is dat je nog kan bezichtigen. Laat de leerlingen meer informatie opzoeken over Het Muiderslot. Kunnen ze vinden wie de kasteelheer van het Muiderslot was? (Floris de Vijfde)

 


Groep 7

Les 2. Werken in het water

  • Bij de lesbeschrijving staat als extra activiteit: veenmuseum. Laat de leerlingen meer informatie opzoeken over veen. Kunnen de leerlingen vinden wat het verschil is tussen hoogveen en laagveen?

Groep 8

Les 2. Anne Frank

  • Laat de leerlingen meer informatie opzoeken over Anne Frank. Waar is zij ondergedoken?

 


Opdrachten voor de leerlingen


Groep 5

Les 2. Kooplieden en schilders

  1. Zoek meer informatie op over Rembrandt van Rijn. Waar woonde hij? En hoe heet zijn bekendste schilderij? Beschrijf hieronder wat je allemaal over hem gevonden hebt.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Groep 6

Les 2. Jacob ontwerpt een kasteel

  1. Niet alle kastelen in Nederland staan nog overeind. Het Muiderslot is een Middeleeuws kasteel dat je nog wel kan bezichtigen. Zoek meer informatie op over Het Muiderslot. Kan je vinden wie de kasteelheel van het Muiderslot was? Beschrijf hieronder wat je allemaal gevonden hebt over het Muiderslot.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

2. De kasteelheer van Het Muiderslot was: …………………………………………


Groep 7

Les 2. Werken in het water

  1. Zoek meer informatie op over veen. Wat is het verschil tussen hoogveen en laagveen? Beschrijf hieronder wat je allemaal gevonden hebt.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Groep 8

Les 2. Anne Frank

  1. Zoek meer informatie op over Anne Frank. Waar zat Anne Frank ondergedoken. Wie had de familie van Anne geholpen bij het onderduiken? Beschrijf hieronder wat je over haar hebt gevonden.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………