Methode: Speurtocht Speurtocht_vernieuwd_banner3

Thieme Meulenhoff

Zoekopdracht suggesties bij hoofdstuk 3, les 2

Hieronder zullen per leerjaar/groep één of meerderde suggesties worden beschreven die een leerkracht kan gebruiken bij het inzetten van de Jouwzoekmachine.nl in een les. Het zijn slechts suggesties. Een leerkracht kan ervoor kiezen om een gegeven suggesties in te zetten of een suggesties zelf uit te breiden.

In het eerste deel worden de aanwijzingen gegeven voor de leerkrachten. In het tweede deel staan voor de leerlingen de suggesties is opdrachtvorm.

Aanwijzingen voor de leerkracht

Tip Laat de leerlingen tijdens het zoeken en gebruik van de zoekmachine werken in tweetallen.

Let op Soms moeten de leerlingen iets verder zoeken dan de resultaten op eerste pagina. Leer ze kijken naar de titel van het resultaat en het webadres en laat de leerlingen de korte stukjes tekst lezen. Op die manier filteren de leerlingen al bij het zoeken naar de juiste informatie.


Groep 5

Les 2. Een sterk huis

  • Laat de leerlingen meer informatie opzoeken over kastelen. Vertel de leerlingen nog eens dat de heuvel waarop een kasteel gebouwd werd een motte heet. Hoe noem je de verdedigingstoren die midden in het kasteel stond?

Groep 6

Les 2. De Fabrieken

  • In het lesboek wordt beschreven dat stoommachines gestookt worden met steenkool. Laat de leerlingen meer informatie opzoeken over steenkool. Waar wordt steenkool nog meer voor gebruikt?

Groep 7

Les 2. De Beeldenstorm

  • Laat de leerlingen meer informatie opzoeken over de beeldenstorm. Komen ze iets tegen over Maarten Luther. Wie was hij en hoe oud is hij geworden?

Groep 8

Les 2. De strijd gaat over en weer

  • Laat de leerlingen meer informatie opzoeken over de hertog van Alva. Hoe oud is hij geworden?
  • Laat de leerlingen opzoeken hoe Willem van Oranje aan zijn naam komt.

 


Opdrachten voor de leerlingen


Groep 5

Les 2. Een sterk huis

  1. De heuvel waarop een kasteel heel vroeger gebouwd werd, heet een motte. Zoek op hoe de mensen in die tijd de verdedigingstoren noemden. 

Een verdedigingstoren middenin het kasteel noem je een: ……………………………………………………………………………………………..


Groep 6

Les 2. De Fabrieken

  1. Je hebt gelezen dat stoommachines worden gestookt met steenkool. Zoek meer informatie op over steenkool. Waar wordt steenkool nog meer voor gebruikt? …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 


Groep 7

Les 2. De Beeldenstorm

  1. Zoek meer informatie op over De Beeldenstorm. Heb je iets gevonden over de hervormer Maarten Luther. Wat heb je over deze man gevonden? Hoe oud is hij geworden?………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 


Groep 8

Les 2. De strijd gaat over en weer

  1. Zoek meer informatie op over hertog van Alva. Wat heb je over hem gevonden? Hoe oud is hij geworden?………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

   2. Zoek meer informatie op over Willem van Oranje (Nassau). Hoe komt hij aan zijn naam?

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………