Veelgestelde vragen – Leerkrachten

Waarom nog een zoekmachine?

JouwZoekmachine vindt snel het juiste antwoord op jouw vraag. Je vindt alleen inhoudelijke informatie, gefilterd op jouw leesniveau en begrijpelijkheid. JouwZoekmachine is de eerste zoekmachine in de wereld die dat aandurft.

Wanneer gebruik ik JouwZoekmachine?

JouwZoekmachine is speciaal geschikt voor ‘informatief zoeken’ (‘Informational search’). Juist bij informatief zoeken is het belangrijk dat je de informatie ook echt kunt begrijpen. Deze zoekmachine helpt kinderen daarbij. Er bestaan namelijk ook andere soorten zoeken. Zoals ‘opzoeken’: zoeken naar een bekende website, een adres, een spelletje enzovoort. Dat opzoeken heet navigerend zoeken (‘Navigational search’), ofwel het zoeken naar de juiste plek. Er bestaat ook nog een derde soort zoeken, de zogenaamde ‘Transactional search’. Hierbij gaat het om online bestellen en reserveren. In veel zoekmachines zoek je op alle manieren tegelijk.

Vervangt JouwZoekmachine Google?

Nee, dit is geen Google for kids. Bij JouwZoekmachine geven we alleen leeftijdsspecifieke resultaten van informatieve websites. JouwZoekmachine is dus erg geschikt voor het leren over een onderwerp. Bijvoorbeeld voor het maken van een werkstuk of spreekbeurt. Of gewoon om iets op te zoeken over een hobby. Maar sites met webtools om bijvoorbeeld mindmaps of presentaties te maken zijn niet opgenomen. Het opzoeken van dit soort sites gaat het best via een algemene zoekmachine, zoals Google. Net zoals zoeken naar iets dat je al wel kent, maar waarvan je misschien het precieze webadres vergeten bent.

Wat betekenen de bolletjes?

Een belangrijk onderdeel van JouwZoekmachine zijn de bolletjes. Die geven aan voor wie de informatie geschikt is. Er zijn vijf verschillende niveaus, met kleuren van licht naar donker. Voor welke groep of klas een niveau geschikt is, staat er onder aangegeven. Ook bij de zoekresultaten geven we het leesniveau aan. Een kind kan zo op twee manieren passende teksten vinden:

 

 

 

 

 

 1. Kies het leesniveau voor het zoeken.
 2. Klik op het gewenste leesniveau tijdens het bekijken van de resultaten.

Makkelijke of moeilijke teksten, dat kan dus steeds zelf bepaald worden. Jouwzoekmachine.nl helpt de juiste informatie te vinden. Let op. Het kan zijn dat we geen informatie hebben die precies past bij een bepaalde leeftijd. Als de resultaten wel passen bij het onderwerp, maar te moeilijk of te makkelijk zijn, dan is dat te zien aan de kleur bolletjes die erbij staat. Stel een kind zit in groep 7. Dan zijn de resultaten voor dat niveau groen. Als er ook resultaten te zien zijn met oranje bolletjes, dan is de tekst makkelijker. Met blauwe bolletjes is de tekst is een behoorlijk stuk moeilijker.

Hebben jullie ook lesmateriaal?

Verstandig internetgebruik moet je leren. Toch kan het lastig zijn zo maar een goeie zoekopdracht te verzinnen. Daarom hebben we voor het Nederlandse basisonderwijs een serie lessen gemaakt die aansluiten bij verschillende methodes voor de zaakvakken. We ontvangen graag aanvragen voor Belgisch materiaal.

Wat betekent ‘Testversie’?

Om het internet geschikter te maken voor kinderen, werken we samen met veel andere partijen. Zowel met aanbieders van informatie, als met gebruikers.

 

 

 

 

 

Jouwzoekmachine.nl is een uitgebreide test om te kijken of we het goed doen. Om de technologie te testen en te verbeteren is feedback van gebruikers nodig. Nu worden nog maar weinig video’s, plaatjes en nieuws getoond. Daar wordt hard aan gewerkt. We ontdekken nu wat wel en niet werkt, wat erbij of juist eruit moet. Zo kan de technologie verbeterd worden. Heb je een opmerking, reageer dan via email naar hallo@jouwzoekmachine.nl.
In onze test zijn verschillende dingen belangrijk:
1. Het trainen van de classificatie-techologie. Kloppen de leesniveau’s met wat kinderen en jongeren uit een bepaalde klas of groep ook echt kunnen lezen? Maken we de goede inschatting van de gemiddelde woordenschat op een bepaalde leeftijd?
2. Het in balans brengen van leesniveau en begrijpelijkheid. Een tekst kan namelijk wel eenvoudig zijn, maar toch qua inhoud niet geschikt voor jonge lezers.
De zoekmachine moet zo eenvoudig mogelijk zijn in gebruik. Maar klopt wat wij maken met de behoefte van de gebruikers?
Deze versie is dus een testversie om aan te geven dat er nog veel dingen gaan veranderen.
Welke websites zitten er in JouwZoekmachine?

De getoonde informatie voor 6-18 jarigen is gemaakt door deskundigen. Dat zijn:

 • Mensen die schrijven voor hun beroep, zoals journalisten en wetenschappers.
 • Veldspecialisten die vakinhoud kunnen omzetten in meer alledaagse taal.
 • Leraren met een aparte opleiding in een bepaalde richting of onderwerp.
 • Amateurspecialisten met een duidelijke waardering binnen hun eigen gebied. Zoals bijvoorbeeld een amateur-sterrenkundige verbonden aan een sterrenwacht.
Wat toont JouwZoekmachine niet?

JouwZoekmachine toont deze websites niet:

 • Commerciële winkelpagina’s.
 • Webshops voor ouders of leraren.
 • Leerkracht/ouder pagina’s.
 • Youtube, Instagram, Facebook, Google, Bing enzovoort.
 • Websites met te veel reclame.
 • Informatie geschreven door kinderen (enkele uitzonderingen daargelaten). Je kunt van kinderen namelijk nog niet verwachten dat ze kunnen controleren of de informatie die ze gebruiken echt klopt. De meeste spreekbeurtensites vallen om deze reden af.
Hoeveel reclame is redelijk?

Een beperkte hoeveelheid reclame op een website kan als “gewenst” worden beschouwd. Maar soms is reclame ongewenst. Sites met opdringerige pop-ups of advertenties voor beleggen, pensioenen, casino’s zijn niet geschikt voor kinderen. Ook sites met te veel reclame geven we niet door, een enkele uitzondering daargelaten.

Niet gevonden wat je zocht?
Dat kan aan twee dingen liggen:

 

 

 

 

 

 

 1. We kennen een bepaalde bron nog niet. Jij misschien wel. Dan krijgen we graag bericht! Lees wel onze uitgangspunten om misverstanden te voorkomen. Nieuwe bron aanmelden.
 2. Het meest waarschijnlijk is dat de informatie nog niet bestaat in begrijpelijke taal. Daar willen we graag wat aan doen. Het internet kan echt beter! We verzamelen de informatie en gaan met die informatie naar instellingen en bedrijven met de vraag om meer begrijpelijke teksten te maken. Welk onderwerp mis jij? Klik hier!
Waarom vind ik geen spreekbeurtensites bij JouwZoekmachine?

Kinderen zoeken vaak naar informatie via spreekbeurtensites. Voor het zoeken naar een leuk onderwerp is dat ook best een goede manier. Maar websites met spreekbeurten zijn over het algemeen niet geschikt. Je weet niet waar de informatie vandaan komt. De websites die in JouwZoekmachine staan hebben vaak een redactie of horen bij een organisatie waar veel kennis over een onderwerp is verzameld. Van mensen die schrijven voor hun beroep mag je verwachten dat de informatie klopt. Maar op het web staat ook veel informatie die geschreven is door iemand die een keer aan een onderwerp heeft gesnuffeld. Spreekbeurten zijn daar een voorbeeld van. Leuk om te doen misschien, maar niet meteen geschikt als informatiebron voor anderen. Je weet namelijk niet zeker of de informatie goed is overgenomen en het is onmogelijk om alle spreekbeurten inhoudelijk te controleren. Bovendien staat er op veel spreekbeurtsites veel opdringerige en ongepaste reclame. Wel vind je spreekbeurt-pagina’s van organisaties en instellingen. Deze spreekbeurt-informatie is dus voor kinderen geschreven door mensen die het voor hun beroep doen. Dat zijn dus echte experts.

Welke Youtube filmpjes zitten er in JouwZoekmachine?

Er staan prachtige informatie-videos op YouTube. Maar niet alles is geschikt om op te nemen in JouwZoekmachine. Hoe werkt dat? We verzamelen de YouTube kanalen van sites die sowieso al in de zoekmachine staan. Zo vind je bijvoorbeeld Arttube van Museum Boijmans (Rotterdam) en de canonclips van Entoen.nu. Ook staan er veel lessen van leraren op YouTube. Ook die nemen we op. De komende tijd zullen er veel meer video’s toegevoegd worden. Mis je een kanaal? Laat het ons weten! Website aanmelden.

Mis je een website in Jouwzoekmachine.nl?
Ongetwijfeld hebben we nog niet alle mooie en geschikte webinformatie gevonden. Klik hier om een nieuwe website aan te melden. Check wel onze richtlijnen hierboven (welke bronnen wel/niet?). Een belangrijk punt is of we informatie over de makers kunnen vinden. Een site zonder enige referentie naar wie de inhoud heeft samengesteld nemen we niet op. Hoe weet ik of een website geschikt is? Daar is een speciale tool voor ontwikkeld, de webcheck – binnenkort meer hierover.
Hoe kunnen we kinderen en jongeren nog beter helpen met zoeken?

WizeNoze werkt aan:

 • Handige knoppen om te kiezen voor een makkelijke of moeilijkere tekst.
 • Toevoegen van nieuwe websites.
 • Verdere hulp bij het zoeken. Zoals klikken op knoppen voor video – tekst – beeld.
 • Een apart blok met het nieuws.

Je kunt dus van tijd tot tijd veranderingen verwachten. Heb je nu al opmerkingen? Staat een knop verkeerd? Snap je iets niet of mis je iets in het menu? Laat het ons weten via hallo@jouwzoekmachine.nl. Ook als je tevreden bent horen we het graag 😉

Wie zijn jullie?

WizeNoze heeft de ambitie om het internet geschikt te maken voor kinderen en jongeren. Een team van ongeveer tien professionals plus stagiairs werken aan jouwzoekmachine.nl. Ook maken we een ‘Content Editor’, dat is software om teksten voor volwassenen te herschrijven in teksten voor jongere mensen.

Stel hier uw eigen vraag

12 + 7 =