Copyright ©

Let op! Op de meeste plaatjes zit copyright.

Voor een werkstuk is het copyright op plaatjes geen probleem. Want je mag afbeeldingen van internet gewoon voor school gebruiken. Maar: ze zelf weer online zetten mag haast nooit. Pas dus op met het gebruik van afbeeldingen van anderen op je eigen website of blog.

Copyright is de bepaling hoe je een afbeelding mag gebruiken. Het is een vorm van auteursrecht. Simpel gezegd: iemand die iets nieuws maakt is daar automatisch de eigenaar van. Die bepaling kan streng of licht zijn:

1. Streng wil zeggen: je mag een plaatje helemaal niet gebruiken. Of soms alleen als je er voor betaalt.

2. Licht kan bijvoorbeeld betekenen: je mag een beeld gebruiken als je het maar niet verandert en alleen als je de naam van de maker vermeldt.

Bij de links hieronder kun je zien wat je met een plaatje mag doen.  Als iemand het goed vindt staat er een zogenaamde Creative Commons licentie bij.

Er is trouwens nog een ander recht bij plaatjes. Dat is het portretrecht. Het betekent dat iemand jou niet mag fotograferen zonder jouw toestemming. Zelfs al zegt de fotograaf: ‘Ja, maar ik ben de maker van de foto!’.

Wat je ook doet: het is wel zo netjes (of soms verplicht) om de naam van de maker bij de afbeelding te zetten. Maar draai dit niet om! Naamsvermelding betekent dus niet dat je daarna toestemming hebt om de afbeelding te gaan gebruiken.Waarom zou je trouwens niet gewoon zelf een foto of tekening maken? Dan kan je eigen naam er bij!

 

Er zijn gelukkig ook nog een aantal sites waar plaatjes staan zonder copyright. Dat wil nog niet zeggen dat ze dan ook kindvriendelijk zijn. Dat is de reden dat we nog geen verzameling gratis afbeeldingen in JouwZoekmachine hebben opgenomen.

Lees hier meer over het gebruik van afbeeldingen:
– auteursrecht.nl/auteursrechtwijzer/Mag-ik-fotos-of-plaatjes-van-internet-gebruiken
Leesniveau 2
– mediawijsheid.nl/auteursrechten/
Leesniveau 4
– creativecommons.nl/
Leesniveau 5

internet-1013675_960_720

Voorbeeld: Een plaatje van Pixabay dat iedereen gratis mag gebruiken. Zelfs bronvermelding is niet verplicht.