Veelgestelde vragen – Bedrijven

Waarom nog een zoekmachine?

JouwZoekmachinevindt snel het juiste antwoord op jouw vraag. Je zoekt alleen naar inhoudelijke informatie, gefilterd op jouw leesniveau en begrijpelijkheid. JouwZoekmachine is de eerste zoekmachine in de wereld die dat aandurft.

Wanneer gebruik ik JouwZoekmachine?

JouwZoekmachine is speciaal geschikt voor ‘informatief zoeken’ (‘Informational search’). Juist bij informatief zoeken is het belangrijk dat je de informatie ook echt kunt begrijpen. Deze zoekmachine helpt kinderen daarbij. Er bestaan namelijk ook andere soorten zoeken. Zoals ‘opzoeken’: zoeken naar een bekende website, een adres, een spelletje enzovoort. Dat opzoeken heet navigerend zoeken (‘Navigational search’), ofwel het zoeken naar de juiste plek. Er bestaat ook nog een derde soort zoeken, de zogenaamde ‘Transactional search’. Hierbij gaat het om online bestellen en reserveren. In veel zoekmachines zoek je op alle manieren tegelijk.

Vervangt JouwZoekmachine Google?

Dit is geen Google for kids. Google doorzoekt het hele internet en biedt alles aan. JouwZoekmachine geeft alleen leeftijdsspecifieke resultaten van informatieve websites. JouwZoekmachine is dus erg geschikt voor het leren over een onderwerp. Bijvoorbeeld voor het maken van een werkstuk of spreekbeurt. Of gewoon om iets op te zoeken over een hobby. Sites met webtools om bijvoorbeeld mindmaps of presentaties te maken zijn niet opgenomen. Het opzoeken van dit soort sites gaat het best via een algemene zoekmachine. Net zoals zoeken naar iets dat je al wel kent, maar waarvan je misschien het precieze webadres vergeten bent.

Wat betekenen de bolletjes?

Een belangrijk onderdeel van JouwZoekmachine zijn de bolletjes. Die geven aan voor wie de informatie geschikt is. Er zijn vijf verschillende niveaus, met kleuren van licht naar donker. Voor welke groep of klas een niveau geschikt is, staat er onder aangegeven. Ook bij de zoekresultaten geven we het leesniveau aan. Een kind kan zo op twee manieren passende teksten vinden:

 1. Kies het leesniveau voor het zoeken.
 2. Klik op het gewenste leesniveau tijdens het bekijken van de resultaten.

Makkelijke of moeilijke teksten, dat kan dus steeds zelf bepaald worden. JouwZoekmachine helpt de juiste informatie te vinden. Let op. Het kan zijn dat er geen informatie getoond wordt die precies past bij een bepaalde leeftijd. Als de resultaten wel passen bij het onderwerp, maar te moeilijk of te makkelijk zijn, dan is dat te zien aan de kleur bolletjes die erbij staat. Stel een kind is elf jaar oud. Dan zijn de resultaten voor dat niveau groen. Als er ook resultaten te zien zijn met oranje bolletjes, dan is de tekst makkelijker. Met blauwe bolletjes is de tekst is een behoorlijk stuk moeilijker.

Wat betekent ‘Testversie’?

Om het internet geschikter te maken voor kinderen, is samenwerking met veel andere partijen noodzakelijk. Zowel met aanbieders van informatie, als met gebruikers.

Jouwzoekmachine.nl is een uitgebreide test om te kijken of het goed werkt. Om de technologie te testen en te verbeteren is feedback van gebruikers nodig. Er zijn nu bijvoorbeeld nog maar weinig video’s, plaatjes en nieuws te vinden. Daar wordt hard aan gewerkt. Wat wel en niet werkt, wat erbij of juist eruit moet, daarop wordt de technologie aangepast. Heb je een opmerking, reageer dan per email naar hallo@jouwzoekmachine.nl.
In onze test zijn verschillende dingen belangrijk:
1. Het trainen van onze classificatie-techologie. Kloppen onze leesniveau’s met wat kinderen en jongeren uit een bepaalde klas of groep ook echt kunnen lezen? Maken we de goede inschatting van de gemiddelde woordenschat op een bepaalde leeftijd?
2. Het in balans brengen van leesniveau en begrijpelijkheid. Een tekst kan namelijk wel eenvoudig zijn, maar toch qua inhoud niet geschikt voor jonge lezers.
Daarnaast willen we de zoekmachine zo eenvoudig mogelijk houden in gebruik. Maar klopt wat wij maken met de behoefte van de gebruikers?
We noemen deze versie een testversie om aan te geven dat er nog veel dingen gaan veranderen. We hebben nog een heleboel plannen om onze technologie te verbeteren en we willen het liefst met heel veel andere bedrijven samenwerken.
Welke websites zitten er in JouwZoekmachine?

De informatie voor 6-18 jarigen is gemaakt door deskundigen. Dat zijn:

 • Mensen die schrijven voor hun beroep, zoals journalisten en wetenschappers.
 • Veldspecialisten die vakinhoud kunnen omzetten in meer alledaagse taal.
 • Leraren met een aparte opleiding in een bepaalde richting of onderwerp.
 • Amateur specialisten met een duidelijke waardering binnen hun eigen gebied. Zoals bijvoorbeeld een amateur-sterrenkundige verbonden aan een sterrenwacht.
Wat toont JouwZoekmachine niet?

JouwZoekmachine toont deze informatie niet:

 • Commerciële winkelpagina’s.
 • Webshops voor ouders of leraren.
 • Leerkracht/ouder pagina’s.
 • Youtube, Instagram, Facebook, Google, Bing enzovoort.
 • Websites met te veel reclame.
 • Informatie geschreven door kinderen (enkele uitzonderingen daargelaten). Je kunt van kinderen namelijk nog niet verwachten dat ze kunnen controleren of de informatie die ze gebruiken echt klopt. De meeste spreekbeurtensites vallen om deze reden af.
Hoeveel reclame is redelijk?

Een beperkte hoeveelheid reclame op een website kan als “gewenst” worden beschouwd. Maar soms is reclame ongewenst. Sites met opdringerige pop-ups of advertenties voor beleggen, pensioenen, casino’s zijn niet geschikt voor kinderen. Ook sites met te veel reclame geven we niet door, een enkele uitzondering daargelaten.

Hoe kan ik mijn content of website aanbieden?

Wij werken graag samen met aanbieders van informatie! Maakt u kinder-content? Dan zijn er drie mogelijkheden:

 1. Is de content openbaar? Meld je site aan via dit formulier. Wij nemen de website op als hij voldoet aan de criteria. Zie de richtlijnen hierboven.
 2. Is de content betaald of anderszins alleen via een inlog toegankelijk? Neem contact op met Diane Janknegt.
 3. Je kunt de redactie van leeftijdsspecifieke informatie gemakkelijk zelf doen met behulp van de Content Editor (Wizenote).

Wil je weten of de content geschikt is voor kinderen? Vraag een demo op onze Content Editor aan. Met deze technologie breng je eenvoudig in kaart voor welke leeftijd de teksten op de site geschikt zijn. De software is uitstekend in staat je te begeleiden in het aanpassen van de teksten op het gewenste leesniveau. Ook bieden we de contentredactie naar verschillende leesniveaus aan. Mail ons voor meer informatie.

Wij hebben betaalde content voor kinderen. Past dat in JZM?

Zeker! Het is ons doel alle relevante kinderinformatie optimaal toegankelijk te maken in samenwerking met aanbieders en afnemers. WizeNoze wil een zo breed mogelijk pakket aan geschikte informatie voor zes tot achttien jaar aanbieden. Via de zoekmachine kunnen wij bekendheid geven aan de beschikbaarheid van deze bron. Een potentiële afnemer kan deze bron dan bij u kopen of bestellen en vervolgens integreren in de zoekmachine. Neem voor meer informatie contact op met Diane Janknegt.

Wat kost Jouwzoekmachine.nl?

Jouwzoekmachine.nl is gratis in deze openbare versie. Er zijn ook customized versies mogelijk waarbij betaalde bronnen en eigen content aan het aanbod worden toegevoegd. Voor aangepaste versies moet wel betaald worden. De prijs is afhankelijk van het gebruik. Interesse? Vraag hier een prijsindicatie aan?

Kan JouwZoekmachine geïntegreerd worden op mijn eigen website?

Ja! Wij bieden een API waarmee je de classificatie technologie ontvangt en dus leeftijdsspecifiek zoeken kan aanbieden op de eigen website. De zoekmodule doorzoekt de eigen informatie, maar kan ook worden aangevuld met ons complete bronnen-aanbod of een bepaalde selectie daaruit. Neem voor meer informatie over deze service en de prijs contact op met Diane Janknegt.

Het classificeren van teksten voor kinderen, kan ik dat zelf ook doen?

Dat kan! Voor het classificeren van teksten met onze Content Editor hebben we een aparte API die kan worden toegevoegd aan uw eigen CMS. Dit kan op twee manieren:

 1. Als check op de leeftijdsindicatie. Zijn de teksten van jouw bedrijf inderdaad geschikt voor de beoogde doelgroep?
 2. Als tool om teksten aan te passen naar het juiste leesniveau. Waar zijn wijzigingen wenselijk?

Onze Content Editor (WizeNote) geeft aan welke woorden buiten de woordenschat van de beoogde doelgroep vallen en assisteert bij het vereenvoudigen van de zinsconstructies. Neem voor meer informatie contact op met Diane Janknegt.

Niet gevonden wat je zocht in JouwZoekmachine?

Dat kan aan twee dingen liggen:

 1. We kennen een bepaalde bron nog niet. Jij misschien wel. Dan krijgen we graag bericht! Lees wel onze uitgangspunten om misverstanden te voorkomen. Nieuwe bron aanmelden.
 2. Het meest waarschijnlijk is dat de informatie nog niet bestaat in begrijpelijke taal. Dat moet veranderen. Het internet kan echt beter! Voor de ontbrekende informatie benaderen we instellingen en bedrijven met de vraag om meer begrijpelijke teksten te maken. Welk onderwerp mis jij? Klik hier!
Waarom vind ik geen spreekbeurtensites bij JouwZoekmachine?

Kinderen zoeken vaak naar informatie via spreekbeurtensites. Voor het zoeken naar een leuk onderwerp is dat ook best een goede manier. Maar websites met spreekbeurten zijn over het algemeen niet geschikt. Je weet niet waar de informatie vandaan komt. De websites die we in Jouwzoekmachine.nl opnemen hebben vaak een redactie of horen bij een organisatie waar veel kennis over een onderwerp is verzameld. Van mensen die schrijven voor hun beroep mag je verwachten dat de informatie klopt. Maar op het web staat ook veel informatie die geschreven is door iemand die een keer aan een onderwerp heeft gesnuffeld. Spreekbeurten zijn daar een voorbeeld van. Leuk om te doen misschien, maar niet meteen geschikt als informatiebron voor anderen. Je weet namelijk niet zeker of de informatie goed is overgenomen en het is onmogelijk om alle spreekbeurten inhoudelijk te controleren. Bovendien staat er op veel spreekbeurtsites veel opdringerige en ongepaste reclame. Wat we wel opnemen zijn spreekbeurt-pagina’s van organisaties en instellingen. Deze spreekbeurt-informatie is dus voor kinderen geschreven door mensen die het voor hun beroep doen. Dat zijn dus echte experts.

Welke Youtube filmpjes zitten er in JouwZoekmachine?

Er staan prachtige informatie-videos op YouTube. Maar niet alles is geschikt om op te nemen in JouwZoekmachine. We verzamelen de YouTube kanalen van sites die sowieso al in de zoekmachine staan. Zo vind je bijvoorbeeld Arttube van Museum Boijmans (Rotterdam) en de canonclips van Entoen.nu. Ook staan er veel lessen van leraren op YouTube. Ook die nemen we op. De komende tijd zullen veel meer video’s worden toevoegd. Mis je een kanaal? Laat het ons weten! Website aanmelden.

Mis je een website in JouwZoekmachine?

We hebben vast nog niet alle mooie en geschikte webinformatie gevonden. Klik hier om een nieuwe website aan te melden. Check wel onze richtlijnen hierboven (welke bronnen wel/niet?). Een belangrijk punt is of we informatie over de makers kunnen vinden. Een site zonder enige referentie naar wie de inhoud heeft samengesteld nemen we niet op. Hoe weet ik of een website geschikt is? Daar is een speciale tool voor ontwikkeld, de webcheck – binnenkort meer hierover.

Hoe kunnen we kinderen en jongeren nog beter helpen met zoeken?

Dit wordt nu gedaan:

 • Handige knoppen om te kiezen voor een makkelijke of moeilijkere tekst.
 • Toevoegen van nieuwe websites.
 • Naast tekst zullen we ook video en beeldbronnen gaan aanbieden.
 • Verdere hulp bij het zoeken. Zoals klikken op knoppen voor video – tekst – beeld.
 • Een apart blok met het nieuws.

Je kunt dus van tijd tot tijd veranderingen verwachten. Heb je nu al opmerkingen? Staat een knop verkeerd? Snap je iets niet of mis je iets in het menu? Laat het ons weten via een mail aan hallo@jouwzoekmachine.nl. Ook als je tevreden bent horen we het graag 😉

Wie zijn jullie?

WizeNoze heeft de ambitie om het internet geschikt te maken voor kinderen en jongeren. Een team van ongeveer tien professionals plus stagiairs werken aan jouwzoekmachine.nl. Daarnaast ontwikkelde WizeNoze de Content Editor (WizeNote). Dit is software om teksten voor volwassenen te herschrijven in teksten voor jongere mensen.

Stel hier uw eigen vraag

7 + 15 =